ГЛАС СРПСКЕ: Мијана Кубурић Мацура добитник награде „Павле и Милка Ивић“

Награду „Милка и Павле Ивић“, која се сматра најзначајнијом наградом из области српског језика, добиле су професор Филолошког факултета у Бањалуци Мијана Кубурић Мацура за књигу „Категорија концесивности у савременом српском језику“ и Наташа Миланов за Монографију „Српски лексички фонд из угла полисемије: глаголи, именице, придеви“.

Предсједник Одбора за стандардизацију српског језика Срето Танасић је исказао задовољство што је награда, како је рекао, први пут прешла Дрину и нагласио да вјерује да ће она добитницима бити подстрек за даљи професионални и научни рад. „Ово су награде за најбоље, а не за животна дела.

Награђене су наше младе колегинице, а први пут награда је отишла и у Републику Српску“, рекао је Танасић. Предсједник Одбора за додјелу награде „Павле и Милка Ивић“ Слободан Реметић оцијенио је да ће књига Мијане Кубурић Мацуре „служити као примјер узорног научног стила у српској науци“.

Када је ријеч о Монографији „Српски лексички фонд из угла полисемије: глаголи, именице, придеви“ аутора Наташе Миланов, Реметић је рекао да монографија представља најопсежније истраживање вишезначне лексике у србистици, те да су резултати који се односе на српски језик компарирани са одговарајућим подацима у страним језицима, прије свега словенским.

Награде „Павле и Милка Ивић“ добитницима ће бити уручене 13. јануара 2022. године у Београду на отварању 60. Скупа Слависта.