„Српска Православна Црква и руска емиграција 1920-1940“

27. децембра у oрганизацији Српско-руског клуба и установе „Култура“ у Бајиној Башти је отворена изложба Архива СПЦ „СПЦ и руска емиграције 1920-1940“, аутора Радована Пилиповића, директора Архива СПЦ. Окупљене је испред Српско-руског клуба поздравила Олгица Филиповић, професор руског језика и повереник Српско-руског клуба за Бајину Башту, а испред установе „Култура“ кустос Јасна Станковић. У програму отварања учествовали су ученици Александар Јаковљевић и Стефан Јовичић, и њихов професор Велибор Филиповић, који су за ову прилику спремили неколико музичких композиција.

Ова архивистичка изложба се састоји од 121 експоната (докумената, фотографија, плаката, летака и новина). Изложба је посвећена 80-годишњици упокојења великог руског архијереја, митрополита кијевског и галицког и предстојатеља Руске Православне Заграничне Цркве Антонија Храповицког (1863-1936).

Руска емиграција на Балкану представља историјски феномен који последњих деценија све више привлачи пажњу историчара. Иако су радови на ову тему бројни, а многи од њих се одликују квалитетом и истраживачким резултатима, некоришћени архивски извори увек изнова бацају ново и јарко светло на поједине аспекте. Управо је такав случај са архивском грађом из Архива Српске Православне Цркве, која је истраживачима и проучаваоцима прошлости готово непозната.

Руска емиграција, руско свештенство, богослови и верници донели су православним Србима своју особиту побожност, вековима освештану и обичајима потврђену. Та специфична „руска душа“ уткала се у живот уједињене и обновљене Српске Патријаршије у XX веку, потврдивши још једном да су српско-руске црквене везе нераскидиве, потврђене као пријатељске, и у тешком времену за оба народа као што је то био XX век.

После Ужица ово је друго место у Златиборском округу где Српско-руски клуб, као регионална организација српско-руског пријатељства приказује ову изложбу, у сарадњи са Архивом СПЦ.

Олгица Филиповић