Саопштење поводом руско-украјинског сукоба

Славистичко друштво Србије изражава своју дубоку забринутост због руско-украјинских ратних сукоба. Украјинска престоница Кијев, историјски називана мајком руских градова, нажалост, током дужег периода већ, а веома заоштрено ових дана, постаје место сукоба, крвопролића и уништавања.

Као организација која сарађује са оба братска нам народа – и Русима, и Украјинцима, жалимо због жртава које су пале са обе стране. Пошто имамо искуство трагедије грађанског рата, као и стравично искуство међународне интервенције и бомбардовања, дубоко саосећамо са свим страдалницима у овим околностима. Памтимо и подршку коју смо током НАТО напада на Југославију 1999. добијали од својих колега из оба братска народа – и од Руса, и од Украјинаца.

Сарађујемо веома добро и са руским и са украјинским славистима и србистима. Изражавамо подршку свим колегама чији је живот изложен ратним опасностима – онима у Кијеву, као и онима у Доњецку, Горловки, Одеси. Уздамо се у здрав разум и у то да ће оно што спаја два веома блиска и братска народа – Русе и Украјинце – однети превагу над оним што их раздваја и да ће се што пре успоставити нормалан живот и прекинути сва ратна дејства.

 

 

проф. др Биљана Марић,
председник Славистичког друштва Србије