Посета српских педагога водећих московских школа

У децембру сам била у Москви на МАПРJАЛ олимпиjади и моја бивша ученица која сада ванредно учи руски језик у Средњој школи Гроцка, освојила је прво место у категорији Б1. Том приликом пружила ми се могућност да са важним људима из сфере образовања говорим о учењу руског језика у нашим школама и о потреби да наши наставници посете Москву. Речено ми је да пишем Министарству просвете града Москве и разменили смо контакте.
Конкурисала сам и добила позив да седморо педагога наше школе посети водеће московске школе од 14- 17. 5. 2018. На предлог директора моје школе ОШ „Мића Стојковић“ , који је био спречен да пође, из моје школе боравили су наставник географије Слободан Милићевић, наставница, српског језика Данка Симовић, руског језика Бојана Динић, из ОШ „Алекса Шантић“ наставник математике Милан Пантелић, педагог-заменик директора Драгана Калинић, наставник руског језика Урош Латиновић и директор Средње школе Гроцка Селимир Радосављевић. Пут смо сами платили, а тамо нас је на аеродрому чекао водич и мини бус који су све време били са нама. Хотел је био 15-ак минута од центра, свако је имао своју собу. Посетили смо две школе-комплексе (више зграда, преко 2000 деце, од предшколског узраста до 11. р.), Институт за руски језик А. С. Пушкин и МЦКО- Московски центар за квалитет образовања.
Посетили смо инжењерску учионицу у » Школи 2086». Имали смо прилике да радимо са роботима које ученици састављају, са електронским дневником, где постоји библиотека сценарија часова, материјала и сл. показали су нам школу, говорили о евалуацији у њиховим школама.
На Инстититу за руски језик «А. С. Пушкин» дочекала нас је декан факултета Персијанова Светлана Георгијевна, упознала нас са радом факултета, показали нам просторије и имали смо методички час.
Другог дана смо боравили у «Школи 1259». Ту смо у медицинској учионици присуствовали часу биологије, часу хемије и часу физике. Провели су нас кроз школу, имали смо округли сто и пуни утисака сутрадан смо отишли на округли сто у Московски центар за квалитет образовања. Тамо су нас дочекали у једној савремено опремљеној сали чланови Асоцијације за управљање квалитетом образовања, поздравио нас је, на изванредном српском језику, директор «Школе 1591» Александр Кулагин. Председник Асоцијације Василиј Левченко представио нам је престонички систем образовања са акцентом на завршни испит после 11. разреда. Добили смо одговоре на сва наша питања и сазнали много тога у вези са електронским дневником. Сви смо добили «Толковый словарь русского языка» С. И. Ожегова на поклон и позив да поновимо посету.

Гроцка, 24. 5. 2018.
Бојана Динић, наставник руског језика у ОШ «Мића Стојковић» у Умчарима

 

http://mcko.ru/articles/1277