Обележен Дан светих Ћирила и Методија као слава Друштва

Славистичко друштво Србије је 24. маја 2023. године у 11.30 часова на Филолошком факултету Универзитета у Београду обележило празник Светих Ћирила и Методија који се у словенском свету прославља и као Дан словенске писмености. Равноапостолна солунска браћа су 863. године, пре равно 1160 година, пристигли у Моравску ради хришћанске мисије и превођења богослужбене литературе на словенски језик. Сматра се да су за потребе своје мисије створили писмо – глагољицу, а онда у суштини и први словенски књижевни језик.

На манифестацији коју Славистичко друштво Србије обележава заједно са Савезом славистичких друштава Србије и уз подршку Филолошког факултета присутне је поздравила проф. др Биљана Марић, председник Славистичког друштва, проф. др Рајна Драгићевић, председник Савеза славистичких друштава Србије, а у име Факултета доц. др Јован Чудомировић. Празничну беседу Ћирилица у светлости древних сведочанстава изговорио је проф. др Виктор Савић, виши научни сарадник Института за српски језик САНУ.

Програм прославе обухватио је и студентски реситал и представљање најновијих публикација Савеза славистичких друштава Србије, Руског научног института и Славистичког друштва Србије, као и представљање странице Славистичке цртице Савеза славистичких друштава Србије.

Будући да је Дан св. Ћирила и Методија и дан Славистичког друштва, свечаност је завршена дружењем уз коктел у читаоници Катедре за славистику.