Дан Словенске писмености

Дан Словенских просветитеља Ћирила и Методија, твораца првог словенског писма – глагољице, традиционално је обележен 24. маја 2018. године на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Свечаности поводом Дана словенске писмености и Дана Славистичког друштва Србије присуствовале су бројне званице, међу којима су били Декан Филолошког факултета Универзитета у Београду, проф. др Љиљана Марковић, продекан за наставу проф. др Љиљана Бајић, продекан за наставу проф. др Јелена Филиповић, представници амбасада словенских земаља: Алексеј Морозов, аташе за културу Руске Федерације у Републици Србији, Наталија Маркевић, први секретар за политичка питања, културу и контакте са медијима у амбасади Украјине у Републици Србији, Михаил Кажуро, саветник за политичку, културну и научну сарадњу у амбасади Белорусије у Републици Србији, Адриана Витезовић, виши референт за развојну помоћ и културу у амбасади Пољске у Републици Србији, Драган Хамовић, посебни саветник министра за културу и информисање, доц. др Снежана Лакићевић, саветник за односе са јавношћу и комуникације компаније НИС а.д.
Након поздравних речи председника Славистичког друштва Србије проф. др Вучине Раичевића, у којима је истакао значај рада словенских просветитеља, значај рада Славистичког друштва, које пуних 70 година окупља српске и словенске слависте, као и важност рада Катедре за славистику, на којој се 140 година активно проучавају словенски језици, књижевности и културе, присутнима су се обратиле продекан за наставу проф. др Љиљана Бајић и доц. др Снежана Лакићевић.
Проф. др Бошко Сувајџић, председник МКС-а и заменик управника Међународног славистичког центра, упознао је присутне са историјатом Међународних конгреса слависта и најавио предстојећи Међународни конгрес слависта, који ће се одржати у Београду у периоду од 20. до 27. августа 2018. године и на којем се очекује учешће преко 1000 проучавалаца словенских језика, књижевности и култура из свих земаља света.
Председница Београдске подружнице професора руског језика при Славистичком друштву Србије Снежана Марковић поздравила је присутне и најавила програм ученика београдских средњих школа. Заменик управника Катедре за славистику доц. др Далибор Соколовић и асистент Срђан Петровић представили су важна славистичка издања објављена у протеклој години, међу којима и гласило Славистичког друштва Србије – часопис Славистика XXI (2017).
Свечаност је завршена културно-уметничким програмом студената Филолошког факултета Универзитета у Београду и певачке групе «Везак».