Акција „Тотални диктат“

Захваљујући основној школи „Свети Сава“, која је склопила уговор о партнерсву са Фондом подршке језичке културе грађана „Тотални диктат” из Новосибирска, аутором пројекта, наш град, Бајина Башта, је учествовао у овој акцији и тиме је постао један од 1000 градова у 76 земања света који су истог дана били део ове акције. У Бајиној Башти „Тотални диктат” одржан је први пут 2015. године. Ове године акција се одржала 14. априла у 13h у свечаној сали О.Ш. „Свети Сава“, Светосавска 76, 31250 Бајина Башта, која је локални организатор ове акције.

„Тотални диктат” је добровољна, бесплатна акција провере знања из руског језика, која поштује принципе опционе анонимности, професионалног приступа провери тестова и принцип јединства времена, текста, поретка одржавања и критеријума оцењивања. Ова акција одржава се једном годишње истог дана у свим градовима. Читава акција је покренута 2004. године на Новосибирском државном универзитету.

Тотални диктат не дели људе на оне који „знају” руски језик и оне који „не знају”, већ је врста спортског такмичења са самим собом. Оцена на диктату је индивидуална и лична ствар. Овде се учесници не деле на „недовољне” и „одличне”. Ако је учесник дошао, написао диктат, подсетио се неког граматичког правила или научио нешто ново онда је акција успела.

Традиционална места акције су универзитети, школе, библиотеке. Тотални диктат сваке године приређује изненађење: он је већ освојио свих шест континената, као и воду и ваздух.

Становници Чељабинска су по први пут писали диктат на свом рингишпилу, који је највећи у Русији. Тотални диктат су и овај пут писали космонаути у космосу на међународној космичој станици, путници на три линије авиокомпаније „S7Airlines”, на железничким станицама, у возовима и трамвајима. У Уфи, Франкфурту и неким градовима Швајцарске били су организовани аниматори и васпитачи за децу, чији родитељи желе да пишу диктат, а немају коме да оставе децу.

Ове године аутор текста Тоталног диктата је Гузељ Јахина. Три одломка текста са називима „Јутро”, „Дан” и „Вече” говоре о једном дану из живота немачког наставника књижевности. Три текста, која су прочитана 14. априла, део су њеног новог романа „Моја деца”.

У нашем граду у овој акцији учествовали су ученици основних, средњих школа и студенти. Свечана додела награда и диплома одржана је 25.04.2018. у галерији Установе културе. Веома смо задовољни какво знање су показали ученици на тесту TruD. Сви учесници су добили сертификате и бесплатно преузимање од 3 од 10 књига са интернета захваљујући спонзору “Лит Рес”.

Од 32 учесника, 6 је на тесту имало 90 и више бодова од укупно 100, и тиме освојило награде за одличне, бесплатне образовне услуге: једногодишње курсеве енглеског језика и бесплатне сертификате за њих партнера “ENGISHDOM”, школе енглеског језика и 10 књига спонзора “Лит Рес”. То су ученици гимназије «Јосиф Панчић»: Андреа Караклић, Драгана Марковић, Александра Радовановић и Милош Петковић, и ученици Техничке школе: Драгана Милановић и Никола Гавриловић. Осам учесника урадило је диктат са највишом оценом «А». Диктат је најбоље написао ученик шестог разреда О.Ш. „Свети Сава“, Максим Батајев.

Званична страница града на сајту Акције је: https://totaldict.ru/bajina_basta/, а званични инстаграм профил акције у нашем граду је: https://www.instagram.com/totaldict_bb/

Захваљујемо се спонзорима који су подржали маркетиншку промоцију ове образовне акције на локалном нивоу: фирми «ББ комерц», штампарији Stefan&co, пекари „Сунцокрет”, фирми „Дрвоградња” и предузећу „IFM” .

Организатори Акције:

  • Олгица Филиповић, професор руског језика, локални координатор
  • Невена Алексић, професор руског језика, филолог експерт,
  • Ненад Срећковић, дипломирани теолог, техничка подршка,
  • Дајана Мочевић, ученица гимназије, друштвене мреже,
  • Игор Кунчак, ученик гимназије, техничка подршка,
  • Никола Јовановић, ухеник гимназије, водитељ.

Олгица Филиповић