61. СКУП СЛАВИСТА

61. СКУП СЛАВИСТА СРБИЈЕ

Поштоване колегинице и колеге,

  • скуп слависта Србије биће одржан 12−13. јануара 2023. године на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Скуп ће имати карактер националног симпозијума са међународним учешћем. Тема научног симпозијума гласи: „Славистичка истраживања – између филологије и културологије“.

Ове године навршава се 145 година постојања Катедре за славистику Филолошког факултета у Београду. Иако је одлука о оснивању Катедре донета годину дана пре, за лектора тадашње Катедре за руски језик и књижевност Платон Кулаковски постављен је 1878. године. Својим преданим радом Кулаковски је поставио темеље београдској универзитетској русистици. Године 2023. испуњава се и 175 година од рођења овог заслужног филолога.

За живот Катедре за славистику Славистичко друштво Србије је од првих дана свог оснивања 1948. године нераскидиво везано. Прошле године одржан је јубиларни 60. скуп слависта, а ове – славимо и 75. рођендан Друштва. На челу Катедре (од 1946. године), а онда и Друштва (од Белићеве смрти 1960) налазио се професор Радован Лалић, еминентни русиста и слависта, који је ове институције успешно повезивао у својим активностима све до своје смрти 1972. године, од када је прошло 50 година.

У светлости ових јубилеја посебно поздрављамо реферате везане за историју славистике и знамените личности славистичког света. С друге стране, темом скупа желели бисмо да подстакнемо слависте различитих профила да у својим рефератима о словенским језицима, књижевностима и културама покажу какве су перспективе савремених славистичких истраживања и колики научни потенцијал имају она културолошки оријентисана.

Пријаве реферата за симпозијумски део програма 61. скупа слависта Србије треба доставити најкасније до 25. децембра 2022. године Управи Славистичког друштва Србије на следећу адресу: < skupslavista@gmail.com >. За пријаву на скуп треба попунити пријавни образац приложен уз текст позива. Предвидели смо и онлајн секције за оне учеснике који нису у могућности да допутују на скуп. Радни језици конференције су сви словенски језици и енглески. Уочи скупа објавићемо електронски зборник сажетака реферата.

Котизацију у износу од 4.000,00 динара учесници или установе у којима су запослени, односно научноистраживачки пројекти, уплаћују на рачун Славистичког друштва Србије бр.: 205-42652-75, Комерцијална банка АД, Београд. Котизацију не плаћају запослени на Филолошком факултету Универзитета у Београду, као једном од организатора, пензионисани научни радници и студенти докторских студија.

  • Семинар за стручно усавршавање наставника руског језика „Унапређивање професионалних компетенција и организације наставе: годишњи семинар за професоре и наставнике руског језика“ (популарна Зимска школа) биће реализован по акредитованом програму 12−13. јануара 2023. године на Филолошком факултету и у Руском дому. Све потенцијалне учеснике молимо да се упознају са документом под насловом „Зимска школа 2023“, у циљу добијања додатних информација у вези с начином пријаве (видети на сајту Друштва: slavistickodrustvo.org.rs ).
  • У оквиру 61. скупа слависта Србије биће одржан и Округли сто посвећен превођењу пољске књижевности на српски језик.

Радујемо се Вашем учешћу у нашим манифестацијама!

Документа за пријаву можете преузети овде:

  1. Скуп слависта – позив на српском
  2. Скуп слависта – Позив на српском (латиница)
  3. Скуп слависта – Позив на руском
  4. Скуп слависта – пријавни образац на руском
  5. Скуп слависта – пријавни образац на српском
  6. Скуп слависта – пријавни образац на латиници