КРАТАК ИЗВЕШТАЈ СА САСТАНКА БЕОГРАДСКЕ ПОДРУЖНИЦЕ НАСТАВНИКА РУСКОГ ЈЕЗИКА ОД 9. МАРТА 2021.

Састанку београдске подружнице наставника руског језика, одржаном 9. марта у Руском дому, поред наставника и представника Руског дома, присуствовали су и гости: Баранов Јевгениј Александрович, нови директор Руског дома, проф. др Биљана Марић,  однедавно председница Славистичког друштва Србије, и проф. др Мирољуб Милинчић,  директор Центра руског географског друштва у Србији.

Гости су се укратко обратили присутним наставницима, упознали их са активностима институција које представљају и позвали наставнике на сарадњу у различитим пројектима и активностима од којих ћу издвојити следеће:

  • Руски дом: предстојећи конкурси (,,Живая классика“, ,,Очаравајући стихови”)
  • Славистичко друштво Србије: 1. пројекат Славистичке цртице (на страници сајта Савеза славистичких друштава Србије и фејсбук страници Славистичке цртице − упућен позив наставницима да узму учешће у креирању и промоцији материјала посвећених словенским језицима и културама); 2. најављена је серија онлајн предавања под називом ,,Славистика у зуму”. Прво предавање је заказано за 31. март и биће посвећено представљању уџбеника за одрасле „Ни пуха ни пера” намењеног почетном учењу руског језика, аутора Јелене Гинић, Наташе Ајџановић, Ненада Спасића и Бојане Сабо. Предлози тема будућих предавања, као и предавача, добродошли су; 3. Пренет је позив наставницима да активније учествују у раду фејсбук странице Славистичког друштва Србије, да постављају вести из својих средина, подружница, школи које се тичу изучавања руског језика, књижевности и културе, као и српског језика.
  • Проф. др Мирољуб Милинчић је представио активностиЦентра руског географског друштва у Србији које је активно од 2014. године. Између осталог, представљене су публикације центра међу којима је и горе поменути уџбеник (на сајту Центра је и електронска верзија уџбеника), као и публикације на српском и руском језику „Руско културно наслеђе у Србији”. Упућен је позив наставницима да узму учешће у наставку рада на пројекту истраживања руског културног наслеђа истраживачким радовима и чланцима.

На дневном реду састанка била је и тема предстојећих такмичења о којима сте у ранијим писмима обавештени. Све информације у вези са овим треба пратити на сајту ДСЈКС.

Такође, на сајту Друштва је и актуелна тема у вези са Стратегијом образовања за период до 2030. године. На сајту ДСЈКС можете прочитати предлоге Друштва у погледу статуса страних језика у образовном систему, а које је Снежана Марковић, чланица НПС за стране језике испред ДСЈКС, саопштила на недавној седници савета. Овај документ је упућен МПНТР на разматрање.

Извештај припремила: Ана Спремић