ОДРЖАН ТРАДИЦИОНАЛНИ „ДАН СРПСКО-РУСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА“ НА ТАРИ

У међународном дечјем кампу „Школа пријатељства“, који „Наша Србија“ на Тари организује под покровитељством УНЕСКО-а, одржан је традиционални „Дан српско-руског пријатељства“. Више од 180 деце из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Русије и Молдавије је одржало концерт за госте – добротворе и пријатеље „Наше Србије“, представивши националне песме, игре и обичаје својих земаља.

На почетку програма госте је поздравила директорка „Наше Србије“ Сања Пајевић Бундало, која је деци пожелела да им камп остане у најлепшим успоменама и да га искористе да успоставе пријатељства са представницима братских народа – српског и руског.

„Школа пријатељства“ која обједињује све аспекте рада са децом, заснована је на заједничком раду деце у радионицама васпитно-образовног караткера под називом „Српско-руски код“, чији је задатак очување националног идентитета путем проучавања језика, традиција, културе, вере и историје народа Србије, региона и Русије.

Ове године у кампу учествује више од 50 деце из Русије, која су у камп стигла уз подршку Фонда социјално-културних иницијатива (ФСКИ) Светлане Медведеве, Фонда председничих грантова и фонда „Руски мир“. Говором пред почетак концерта присутнима се обратио генерални директор  ФСКИ Дмитриј Соловјој, који је најпре пренео поздраве од Светлане Медведеве, оснивача Фонда.

„Поред тога, драга децо, за вас је веома важно да у овом кампу научите да се дружите, без обзира на разлике међу вама. Научите да волите једни друге, да цените своје породице, народе, традиције и историју, али, што је најважније, овде имате могућност да постанете добри и племенити људи,“ изјавио је Соловјов.

Испред Скупштине народа Евроазије Светлана Смирнова, члан Савета за међунационалне односе при Председнику Русије, рекла је да ће од следеће године у кампу учествовати деца из већег броја земаља, што ће допринети успостављању пријатељских односа, мира и сарадње међу свим народима велике Евроазије.

Коначно, испред Националне комисије за УНЕСКО, која ради у оквиру Министарству спољних послова, генерални секретар Немања Грбић рекао је да је „Школа пријатељства“ једини пројекат на територији Србије који је ове године добио покровитељство УНЕСКО.

„Важност мисије овог пројекта и његов рад на промовисању вредности пријтељства, очувања националног идентитета и поштовања према другим народима препозната је од стране УНЕСКО-а и сигуран сам да ће овај пројекат имати такав облик подршке и у будућности“.

У овом дечијем кампу сваке године, почев од 2013. ради и велики број студената катедре за Руски језик и књижевност Филолошког факултета у Београду.

„Школа пријатељства“, која се одржава под генералним покровитељством компаније „ЦРХ“ ове године трајала је до 27. јула, када су њени мали учесници отишли са Таре у нади на скори нови сусрет.

Олгица Филиповић