Одлука о додели награде „Павле и Милка Ивић”

У четвртак, 1. децембра 2022. године у Институту за српски језик САНУ одржана је конференција за штампу Одбора за доделу Награде „Павле и Милка Ивић” при Славистичком друштву Србије. Председник Одбора проф. др Слободан Реметић саопштио је одлуку да се ова награда за 2022. годину додели Исидори Бјелаковић за монографију Терминологија у књижевним језицима Срба 18. и 19. века (астрономија), у издању Матице српске.

Проф. др Биљана Марић, председник Славистичког друштва Србије, обавестила је присутне о предстојећем 61. скупу слависта Србије 12−13. јануара 2023. године, када ће на свечаном отварању бити додељена престижна награда. Тема скупа гласи „Славистичка истраживања – између филологије и културологије“. Рад конференције проћи ће у знаку неколико јубилеја: 145 година постојања Катедре за славистику Филолошког факултета у Београду, 175 година од рођења Платона Кулаковског, првог лектора за руски језик и оснивача београдске универзитетске русистике, 75 година од оснивања Славистичког друштва Србије и 50 година од смрти проф. др Радована Лалића, дугогодишњег управника Катедре за славистику и председника Славистичког друштва Србије.

На конференцији за штампу такође је саопштено да су добитници Повеље „Радован Кошутић” за 2022. годину проф. др Дојчил Војводић, редовни професор Одсека за славистику Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, за укупан допринос научном и педагошком раду на пољу источних и западних словенских језика, књижевности и култура у српској средини, и проф. др Марија Стефановић, редовни професор истог факултета, за монографију „У лавиринту речи. Огледи из руске и српске когнитивне семантике”.
Проф. др Биљана Марић је саопштила и да је недавно у издању Друштва објављена монографија „Огледи о језику српских писаца” проф. др Срете Танасића, дописног члана АНУРС, председника Одбора за стандардизацију српског језика и потпредседника Славистичког друштва Србије.