“Компетенције професионалног развоја у образовању”

У Србији је од 22 до 25. октобра одржан Међународни практикум русиста “Компетенције професионалног развоја у образовању” под покровитељством Росотрудничества и Руског Дома у Београду.
Практикум је трајао при дана, два дана у гимназији” Јован Јовановић Змај” и један дан на Филолошком факултету у Нишу.
Предавачи су били стручњаци из области русистике из Русије, Македоније, Бугарске, Црне горе и Србије. Присуствовао је велики број професора руског језика и књижевности као и велики број ученика и студената.
Одржано је отварање Међународног практикума „Компетенције професионалног развој у образовању“, чији је циљ подржавање и јачање положаја руског језика, популаризација руске науке, културе и образовања.
Мастер клас „Учимо играњем! Метода игре: алати једним кликом. Александра Пуљајевскаја Александра Михајловна, стручњак за област ИКТ у образовању, програмер и аутор Интернет пројекта „Нове информационе технологије за вас“ (НИТ за вас). Учесници су разговарали и тестирали бесплатне алате једним кликом за креирање стоних и других игара: шавлони, генератори, редактори, конструкторти.
Презентација „Дигиталне технологије у изучавању и подучавању РКИ-а (на примеру публикације Центра“ Златоуст „). Ана Голубева, Ана Владимировна, главна уредница Центра за едукацију и издаваштво Златоуст. Поседовање дигиталних технологија постаје саставни дио професионалне компетенције наставника РКИ-а. Технологије надокнађују недостатак језичког окружења, пружају студентима могућност да самостално производе текстове различитих жанрова на језику који уче и да комуницирају на лично занимљиве теме. Наставник може значајно да уштеди време на припремама за наставу и у самом разреду и да избегне рутинске операције.
Отворена комуникациона платформа „Како ученицима открити потенцијал руске књижевности. Практична решења. “ Предавачи: Бугаева Ирина Владимировна, доктор филологије, професор К.А. Тимириазева Горбич Олга Ивановна, кандидат педагошких наука, ванредни професор института А.С. Пушкин.
Отворени час у ком су учествовали гимназијалци „Схвати ме.“ Водитељ: Пуљаевскаја Александра Михаиловна, стручњак за област ИКТ у образовању
Обукова Елена Сергејевна, наставнуица руског језика, Руски центар у Скопљу – огранак у Охриду.
Час је интеракција наставника и ученика у игри са циљем да се побољша лексички фонд, развијају интеркултуралне вештине комуникације.
Мастер клас„Модерна образовна литература за студенте руског језика у иностранству. „Степеницама је лако.“ Ниво А0-А2. „Денисенко Елена Николаевна, главна уредница издавачке куће Руски језик. Курсеви