Декларација о заштити ћирилице и „Ћирилична баштина“

Декларација о заштити ћирилице и „Ћирилична баштина“

Недавно је у канцеларијама општине Бајине Баште одржан први састанак радног тела, које предлаже конкретне мере за промоцију, очување и неговање ћирилице у општини Бајина Башта, а у складу са усвојеном Декларацијом о заштити и неговању ћирилице.
Поред предлагача Декларације о заштити и неговању ћирилице, одборника Синише Спасојевића и Зорана Раковића, у радној групи су професори српског језика Љубодраг Филиповић и Драгана Васић, историчар уметности Јасна Станковић, професор руског језика Олгица Филиповић , директор Основне школе „Свети Сава“ Маријана Лукић и в.д. директор Установе „Култура“ Милован Јездић.
На основу скупштинске декларације одлучено је да се манифестација посвећена ћирилици назове „Ћирилична баштина“ и да се ове године одржи од 24. до 26. маја, а да се кроз правилник о овој манифестацији предвиди да она сваке године траје три дана и то око празника Дана словенске писмености. Организатор и носилац активности око ове манифестације је Установа „Култура“ којој је стављено у задатак да припреми сва потребна документа за реализацију манифестације и предложи програм и финансијски оквир за реализацију истог. Велику улогу у организацији ове манифестације имаће и Основна школа „Свети Сава“ која већ има искуства од прошле године у прослављању дана првих словенских просветитеља, Светих равноапостолних Ћирила и Методија.
Имајући у виду да је један од мотива за доношење Декларације о заштити и неговању ћирлице била и Рачанска преписивачка школа радна група је предложила да се у реализацију ове манифестације укључи и манастир Рача.

Радно тело манифестације „Ћирилична баштина“