ДАН СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ И КУЛТУРЕ

24.маја у О.Ш. „Свети Сава“ у Бајиној Башти свечано је обележен Дан словенске писмености и културе, у знак сећања на Свету равноапостолну браћу Ћирила и Методија, творце глагољице и ћирилице, просветитеље, који су ширили писменост међу словенским народима.
Ученици ОШ „Свети Сава“, којима је други страни језик руски, изводили су свечани програм на руском, српском и старословенском језику, певали уз гитару и припремили цртеже за изложбу „Ћирилично слово“ или “ Буквы кириллицы“. У мноштву лепих ћириличних слова, посебно место припало је осликаном слову „Р“ из Мирослављевог јеванђеља. У госте су дошли и ученици специјалног одељења, ученици гимназије и техничке школе.
Данас су овом празнику посвећени научни форуми, фестивали, изложбе, уметничке смотре, поетске вечери и друге културне манифестације.
Планирамо да обележавање овог празника буде део наше традиције, јер није случајност што обележавамо дан словенских просветитеља у школи која носи име првог српског просветитеља и епископа, Светог Саве.

Олгица Филиповић